TEKNOLOJI

incele

YAZILIM

İncele

BILIŞIM & HOSTING

İncele

WEBMASTER

İncele

Yarasa.NET'e Hoşgeldin

Bize kaydolarak Teknolojiyi yakından takip edebilir Oyuncu topluluğumuza katılabilir forumumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Hemen Kayıt Ol!

Bilgisayarımın ekranı donuyor ve hiçbir tuşa basamıyorum, ne yapmalıyım?

Ödüller
1
Bilgisayarım normal çalışırken aniden ekran donuyor ve hiçbir şekilde yanıt vermiyor. Fare imleci hareket etmiyor, klavye kısayolları çalışmıyor, hatta görev yöneticisini bile açamıyorum. Donma sırasında herhangi bir hata mesajı almıyorum, ancak bazen fanlar hızlanıyor ve bilgisayarın aşırı ısındığını fark ediyorum. Donduğunda bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalıyorum, ancak bir süre sonra sorun tekrarlıyor. Donmalar rastgele zamanlarda oluyor; bazen tarayıcıda internette gezerken, bazen bir oyun oynarken veya sadece masaüstünde çalışırken bu sorunla karşılaşıyorum. Sorunun kaynağı yazılımsal mı yoksa donanımsal mı, nasıl anlayabilirim?

Çözüm
Bu tür bir donma sorunu, yazılımsal ya da donanımsal birçok faktörden kaynaklanabilir. Aşağıdaki adımlarla sorunun kaynağını bulmaya ve çözmeye çalışabilirsin:

1. Sıcaklık Kontrolü: Bilgisayarın aşırı ısınması donmalara neden olabilir. Sistem sıcaklıklarını izlemek için HWMonitor veya Speccy gibi programlar kullanarak işlemci (CPU) ve ekran kartı (GPU) sıcaklıklarını kontrol et. Bilgisayarın aşırı ısınıyorsa, fanların ve havalandırma deliklerinin temiz olduğundan emin ol, ayrıca termal macunun yenilenmesi gerekebilir.

2. Görev Yöneticisi ile İzleme: Bilgisayarın donmadan önceki performansını gözlemlemek için görev yöneticisini açıp CPU, RAM ve disk kullanımını takip et. Bir uygulama veya işlem aşırı kaynak tüketiyor olabilir...
Bu tür bir donma sorunu, yazılımsal ya da donanımsal birçok faktörden kaynaklanabilir. Aşağıdaki adımlarla sorunun kaynağını bulmaya ve çözmeye çalışabilirsin:

1. Sıcaklık Kontrolü: Bilgisayarın aşırı ısınması donmalara neden olabilir. Sistem sıcaklıklarını izlemek için HWMonitor veya Speccy gibi programlar kullanarak işlemci (CPU) ve ekran kartı (GPU) sıcaklıklarını kontrol et. Bilgisayarın aşırı ısınıyorsa, fanların ve havalandırma deliklerinin temiz olduğundan emin ol, ayrıca termal macunun yenilenmesi gerekebilir.

2. Görev Yöneticisi ile İzleme: Bilgisayarın donmadan önceki performansını gözlemlemek için görev yöneticisini açıp CPU, RAM ve disk kullanımını takip et. Bir uygulama veya işlem aşırı kaynak tüketiyor olabilir. Özellikle bellek sızıntısı (RAM'in dolup boşalmaması) veya disk kullanımında %100'e ulaşan bir uygulama olup olmadığını kontrol et.

3. Sürücü Güncellemeleri: Grafik kartı başta olmak üzere tüm sürücülerinin güncel olduğundan emin ol. Eski ya da uyumsuz sürücüler donmalara neden olabilir. Üreticinin web sitesinden en güncel sürücüleri indirip kur.

4. Yazılımsal Sorunları Gider: Eğer sorun bir yazılım kaynaklıysa, özellikle arka planda çalışan üçüncü parti uygulamaları gözden geçir. Güvenli modda bilgisayarı başlatarak donmanın devam edip etmediğini kontrol et. Güvenli modda sorun yoksa, yazılımsal bir çakışma olabilir. Gereksiz programları kaldır veya son yüklediğin yazılımları gözden geçir.

5. RAM Testi Yap: RAM modüllerinde bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için MemTest86 gibi bir programla RAM testi yap. Hatalı RAM modülleri de bu tür donmalara yol açabilir.

6. Disk Sorunlarını Kontrol Et: Donmaların nedeni bozuk bir sabit disk (HDD) veya SSD olabilir. Disk taraması yapmak için Windows'ta komut satırına "chkdsk /f" komutunu girip diski tarayarak hataları onarabilirsin.

7. Virüs Taraması Yap: Bilgisayarın virüs, kötü amaçlı yazılım veya zararlı yazılımlara karşı etkilenmiş olabilir. Güncel bir antivirüs programı kullanarak tam bir sistem taraması yap.

8. Windows Güncellemeleri: Windows'un güncel olduğundan emin ol. Güncellenmemiş sistemler, yazılım ve donanım uyumsuzluklarına yol açabilir.

9. Güç Kaynağını Kontrol Et: Eğer PSU (güç kaynağı) yeterli enerji sağlayamıyorsa, ani donmalar yaşanabilir. Özellikle yüksek performanslı uygulamalar çalıştırırken donma oluyorsa, PSU'nun watt değerinin yeterli olup olmadığını kontrol et.

10. Donanımsal Sorunları Test Et: Ekran kartı, işlemci veya anakart gibi bileşenlerde fiziksel bir sorun olabilir. Bu donanımları başka bir bilgisayarda test etme imkanın varsa, böyle bir test yapmak sorunun donanımsal mı yazılımsal mı olduğunu anlamana

Çözüm

Konuyu görüntüleyenler

Çevrim içi kullanıcılar 4 Üye
Konular 208 Konu
Mesajlar 259 Mesaj
Kullanıcılar 120 Üye
Geri